Biyogüvenlik zincirinin göz ardı edilen parçası: Yem fabrikaları

Kanatlı eti ve yumurta sürülerinde Salmonella riskinin yönetilmesi söz konusu olduğunda, yem fabrikalarındaki biyogüvenlik göz ardı edilmekte. Oysa biyogüvenlik sadece üretim çiftliklerinin sorumluluğu değildir.

Salmonella ve onu taşıyan vektörlerin çiftlikte birçok yerde bulunabileceği gibi yemlerin üretim sürecinin çeşitli aşamalarını da kontamine edebileceği unutulabilmektedir. Üreticiler biyogüvenlik çabalarını çoğunlukla çiftliklere odaklarken, yem fabrikalarını üretim zincirinde Salmonella'yı sınırlamaya yardımcı olmada daha büyük bir rol oynamaya sağlamak için alabilecekleri önlemler vardır.

Riskli alanlarda neler yapılabilir?

Yem üretim, taşıma ve depolama esnasında çeşitli şekillerde etrafa saçılabilir. Bu durum, kuşlar veya kemirgenler gibi zararlıları çeker ve işletmede salmonella riski oluşturan bir trafik yaratabilir. Bu nedenle yem fabrikası veya çiftlik içerisindeki yem döküntüleri hızla süpürülerek imha edilmelidir.

Helezonlar ve yem aktarma organlarının çeşitli bölümleri kontaminasyona neden olabilir. Bu tarz alanların temizliği zor gözükse de rutinin bir parçası olmalıdır. Sulu temizlik nemlenmeye neden olabileceği noktalarda fiziksel temizlik uygulamaları (fırça vb ile temizleme veya mekanik temizleyici fonksiyona sahip malzemelerin helezonların içerisinden geçirilmesi) ve sisleme uygulamaları öne çıkmalıdır.

Şoförler biyogüvenlik için neden daha fazlasını yapmalı?

Şoförlere kabinleri yem fabrikası ile çiftliklerin kesişim noktasıdır. Çamurlu paspaslar mikroorganizmaları içerisinde aylarca barındırılabilir ve çiftlikten yem fabrikasına oradan başka bir çiftliğe bu mikroorganizmaların saçılımına neden olabilir. Görünür kirin bulunduğu hiçbir yüzeyde hijyen sağlanamayacağı unutulmamalı ve kabin içerisi sık sık ve yıkanarak temizlendikten sonra dezenfekte edilmelidir.

Şoförlerin giriş ve çıkışlar ile çiftlik içerisindeki biyogüvenlik kurallarına saygı duyması kritik önem arz eder. Araçtan inmeden önce tek kullanımlık tulum ve galoşlar giyilmeli ve şoför zaruri ihtiyaç dışı hiçbir yerde bulunmamalıdır.

Biyogüvenlik bir kültürdür

Hiyerarşinin en üstünden en altına biyogüvenlik işletmedeki herkesin birincil sorumluluğudur. Pek çok konuda olduğu gibi bilgiler düzenli olarak tazelenmediği sürece bu önemli sorumluluk göz ardı edilmeye başlar. Şirket içi düzenli eğitimler ile biyogüvenlik pratiklerinin hafızalarda güncel kalması işleyişin korunmasında önemli bir yere sahiptir.

 

YUKARI