Dezenfeksiyon mikroorganizmalar ile kimyasallar arasında gerçekleşen öldürücü reaksiyondur. Ve reaksiyon, dezenfektan ve/veya etkidiği yapı karşılıklı tükenene kadar devam eder. Temizlik ile sayılamayacak derecede yüksek sayıdaki mikroorganizmaların, dezenfektanın baş edebileceği düzeye düşürülmesi hedeflenir.
Etkili bir yıkamanın gerekliliğini ortaya koyan bir diğer yapı ise biyofilmlerdir. Biyofilm; yüzeye sıkıca tutunmuş ve kolayca sökülemeyen mikrobiyal topluluklardır. Bu kütleyi oluşturan mikroorganizmalar, biyofilmin fiziksel karakteri, bakteriyel nötralize edici enzimler ve biyofilmin pH’a etkisi sayesinde dezenfektanların etkilerinden korunabilirler.
İşletmedeki organik kirlilik tipi
Deterjanlar, anyonik, katyonik, non-iyonik, amfoterik veya bunların kendi içlerinde uyumlu kombinasyonları halinde olabilir. Kullanılan formülün işletme koşullarında bulunan ve bertarafı istenen kirlerle kimyasal olarak bağlanacak ve/veya çözecek biçimde olması gereklidir. Örneğin; gıda işletmeleri için üretilen endüstriyel bir yıkama ürününün, gerçek saha koşullarında tatmin edici bir performans ortaya koyması beklenemez.
Etki spektrumu
Genel kanı, bir yıkama ürününün bakteri ve mantarlar üzerine öldürücü etki göstermesinin yeterli olacağı yönündedir. Oysa durulama esnasında ortaya çıkan aerosol (hava içerisindeki mikronize su damlacıkları) bir salgın durumunda virüslerin kilometrelerce saçılmasına neden olur. Kullanılan deterjanların bakteri ve mantarların yanında virüsler için de etkili olması bu gibi durumlarda kritik önem taşır.
Daha uzun temas süresi, doğru yapışma
Temas süresi, deterjanların kir veya biyofilm tabakasına nüfuz etmek için ihtiyaç duyduğu süredir. Temas süresi ihtiyacı, ürünün konsantrasyonuna ve deterjanın formülasyon özelliklerine göre değişiklik gösterir. Genel itibari ile deterjan solüsyonu kurumadığı takdirde daha uzun maruziyet süresi sağlamanın sanitasyon başarısını arttırdığı bilinmelidir.
Tavan ve duvarlarda temas süresini arttırmanın iyi bir yolu solüsyonun köpük olarak uygulanmasıdır. Köpük sadece uygun kapsama alanı sağlamanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda ürünün temas süresi boyunca bir yüzeye "yapışmasına" yardımcı olur. Bununla birlikte köpüğün kalın ve kuru olarak uygulanmasının sakıncaları da mevcuttur. Kuru bir köpük, fazladan hava boşluğu içerir ve bu boşluklarda kir ile yeterli temasın oluşmasına engel olur.
Kullanıcı, ekipman ve çevre güvenliği
Yıkama ekipleri günün büyük kısmını bu ürünlerle temas ederek geçirirler. Bu nedenle kullanıcı güvenliği en temel kriterlerden biri olmalıdır. İçerdiği aktif maddelerin toksisite değerlerinin yanı sıra yüksek basınçla gerçekleştirilen durulama esnasında oluşan aerosolün irritasyon gösterip göstermediğine dikkat edilmelidir.
Organik kiri sökmenin ekonomik bir yolu olan alkali/yüksek alkali deterjanlar yumuşak metaller üzerinde korozif bir etki gösterirlerken, uygulayıcı personelin cilt dokusunda ve solunum sisteminde tahrişlere neden olabilirler.
Sanithol® virüsidal aktivite gösteren tek yıkama ürünüdür*
Sanithol, zorlu çiftlik koşullarında organik kir ve biyofilm tabakasının yüzeyde sökülüp uzaklaştırılması amacıyla geliştirilmiş üstün aktiviteye sahip bir yıkama ürünüdür. Gücünün kaynağı içerdiği 5. nesil QAC bileşiklerinin yanı sıra en konsantre yüzey aktif kombinasyonuna sahip ürün olmasıdır.
Nötral pH değeri sayesinde en hassas ekipmanlarda dahi güvenle uygulanabilir. İçeriğindeki QAC bileşikleri EPA onaylıdır.
*Onaylı etikette belirtilen kullanım dozlarında.
Doğru giden işler çoğu zaman var olduklarını unuttuklarımızdır
Bir saha operasyonun başarıyla yönetimi fazlaca zaman fedakarlığı hatta bazen insan üstü bir çabanın sonucudur. Potansiyel risklere karşı ek bir koruma sağlayan ürünlerin tercihi, sürekli olasılıkları düşünerek kaybedeceğiniz iş gücü ve motivasyon kaybının önüne geçecektir.