Büyükbaş çiftliklerinde karasinek mücadelesi

Karasinek ve biyolojisi

Karasinek (Musca domestica L.), (Şekil 1) gübre ile ilişkili başlıca türdür. Bu sinekler çöp, dökülen tahıllar ve yem, gübre de dahil olmak üzere her türlü nemli ve çürümekte olan gıda/atık materyalinde ürer. Karasinekler güneşli alanları tercih eder ve gündüzleri çok aktiftir. Gübre, insanlar, hayvanlar ve gıda maddeleri ürünleri üzerinde gezinirler.

Yetişkin karasinekler ortalama 3 ila 4 hafta yaşar. Artan yetişkin aktivitesi gün boyunca 15-270C sıcaklıklarında meydana gelir. Geceleri veya 80C’den itibaren hareketsiz hale gelirler. Yetişkinler, bitki örtüsü dahil olmak üzere çiftliklerde tavan, duvar, direk vb diğer yüzeylerde dinlenir. “Sinek lekeleri” (açık renkli lekeler ve daha koyu dışkı lekeleri) birikimi, tercih edilen dinlenme alanlarını tespit etmek için gözlemlenebilir.

Doğru gübreyi yönetimi neden önemli?

Larvalar, gelişimi için %50-75 arası nem ve gıda kaynağına ihtiyaç duyar. Büyükbaş gübreleri %80’in üzerinde nem içerir ve yüksek besleyici değeriyle sinekler için harika bir üreme alanı teşkil eder. Gübrenin kurumasını sağlayacak önlemler almak mücadelede elinizi güçlendirebilir. Ayrıca sağım sistemlerinde, buzağı kulübeleri ve boşalan ahırların yıkanması sırasında bolca ıslak gübre etrafa dağılır ve çevresel kirlenme sinek popülasyonunun artmasına neden olur.

Mevsimsel etkileri göz önünde bulundurun

Düşük sıcaklıklar sinek hareketlerini ve larvaların gelişimi sınırlandırır. Kışın sert etkilerinin azalması ile larva mücadelesine başlamak popülasyonda artışdaha oluşmadan baskılanmasını sağlar. Ekstrem koşullar oluşmadığı sürece mart ayı ülkemizde larva mücadelesine başlamak için uygun bir zamandır.

İnsektisitlerin uygulanma zaman ve sıklığını belirlemede yağışları da takip etmek gerekir. Yağışlar insektisitlerin (larvasit ve ergin)yüzeyden uzaklaşmasına neden olurlar. Uygulamayı yağış sonrasında yapmak en doğru yöntemdir.

Ergin mücadelesi nasıl yapılır?

Sanitasyon ve genel hijyen uygulamaları ve larva mücadelesinin yanında ek bir güvence olarak gelişmiş olan popülasyonu kısa bir süre için azaltmanın yolu olarak düşünülmelidir. Ahır içerisindeki kolon, direkler, yem yolları, duvarlar ve metal çitler genellikle dinlenme alanlarıdır. Buralarda rezidüel etkili ergin mücadele ürünleri uygulanabilir.

ULV cihazı, pulverizatör, termal sisleme ve blower tarzındaki hacim uygulama ekipmanları ile yüksek sinek popülasyonunda ani bir düşüş sağlamada faydalıdır. Uygulamalar, sineklerin aktif olduğu sabah saatleri ve rüzgarın durgun olduğu günler tercih edilmelidir.

Başarı nasıl takip edilir?

Popülasyonun gelişimini basit yöntemlerle izlemek mümkündür. Geçerli yöntemlerden biri olan yapışkan sinek şeritlerinin işletmenin farklı özellikler gösteren noktalarına yerleştirilmesidir. Şeride yapışan sinekler sayılmalı ve haftalık olarak değiştirilmelidir. Haftalık ortalama 300 sinek sayısı, karasinek popülasyonunun arttığı çevreye de dağılmaya başladığını işaret eder.

Bir diğer basit yöntem beyaz kartların (bir plaka üzerinde A4 kağıt da olabilir), işletme içerisinde sineklerin dinlenme alanı olarak kullandığı gölge ve sakin noktalara yerleştirilmesi şeklindedir. Kartlar zeminden 1 metre kadar yukarı sabitlenir ve haftalık olarak üzerindeki sinek lekeleri sayılır. Bu kartlar aynı zamanda dokümantasyonda da kullanılabilir.

Etkili mücadele için etkinliği kanıtlanmış ürünleri tercih edin

Söz konusu haşereler ile mücadele ise aktif madde isim ve yüzdelerini göz önünde bulundurarak karar vermek yetersiz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ürünlerin formülasyon şekli ve üretim teknolojisi de en az içerisinde kullanılan aktiflerin oranı kadar önemlidir.

Çevrenin güvenliği sizin ve üretiminizin de güvenliğidir

Hayvan ve insanların sağlığı kadar içerisinde bulunduğumuz çevre için de sorumluluklarımız var. Kullandığınız ürünün purity ve impurity değerleri hedef dışı canlılar, yüzey ve yer altı sularının sağlığına verdiğiniz zararı da gösterir. Üretici ve satıcı firmalardan bu konuda daha fazla bilgi vermesini istemek kullanıcıların en doğal hakkıdır.

YUKARI