Biyogüvenlik mükemmelliği bir zorunluluktur

Gıda güvenliği çok popüler bir kavram. Peki gıda güvenliği nedir? USDA'ya göre gıda güvenliği, kontaminasyonu ve gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için gıda kalitesini koruyan koşul ve uygulamaları ifade eder.

Özellikle tüketici açısından bakıldığında, gıda işleme kontaminasyonu önlemenin en önemli yönü değilse bile bir yönüdür. Uygun şekilde üretildiğinde ve işlendiğinde piliç kanatlı eti tüketmek için son derece güvenlidir. Ancak kümes hayvanı yetiştiricileri olarak gıda güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için ne yapabiliriz? Çözüm biyogüvenlikte yatıyor. Biyogüvenlik, gıda ve tarımla ilgili biyolojik riskleri yönetmektir. Hayvancılık bağlamında, bulaşıcı ajanların bir sürüye girmesini önlemek için uygulanan bir dizi yönetim adımı ve uygulamasıdır.

Biyogüvenlik neden önemlidir?

İlk olarak, üretim zincirinin başlarında etkili kontrol önlemlerine sahip olmak çok önemlidir. Son ürünün sağlıklı ve en yüksek kalitede olmasını sağlamak için damızlık ve broiler sürülerini sağlıklı tutmak, tüketicilerin sağlığı ve refahı için önemlidir. Etkili bir biyogüvenlik programı, hayvanları sağlıklı tutacak ve üretkenliği en üst düzeye çıkaracaktır.

Biyogüvenlik mükemmelliği bir zorunluluktur

Biyogüvenlik, bulaşıcı ajanlara maruz kalmayı ortadan kaldırarak veya azaltarak hastalığı önlemek için tasarlanmış bir dizi kural ve uygulamadır. Hastalık etmenleri, insanlar, yem, ekipman, yabani kuşlar, kemirgenler ve böcekler dahil olmak üzere birçok farklı kaynaktan sürüye giriş sağlar. Bu nedenle, enfeksiyöz ajanlara maruz kalmayı önlemek için neden katı önlemlerin alınması gerektiğini anlamak zor değildir. Biyogüvenlik devam eden bir süreçtir. Sürekli gözden geçirme ve istişarelerle sürekli iyileştirme sağlanır. Dikkatli planlama ve detaylara dikkat, düzenli izleme ile birleştiğinde ancak başarılı bir biyogüvenlik programına ulaşılabilir.

YUKARI