Aşı ekipmanlarını güvenli ve etkili temizlemenin yolu

Kümeslerde ve kuluçkahanelerde kullanılan aşı ekipmanları için yüksek hijyen standartları esastır. Olası mikrobiyal üremeler sürü sağlığını tehdit edebileceği gibi özellikle sprey aşılama makinalarında damlacık büyüklüğü ve üniformitesi ile ilgili problemlere neden olarak aşılama kalitesini de bozar. Ne var ki, ekipmanların hassas oluşu, en düşük seviyelerdeki biyosit kalıntılarının bile aşının etkinliğini yok edebilme ihtimali temizlik için yapılabilecekleri oldukça sınırlı hale getirir.

Aşı ekipmanının aksamları her kullanımdan sonra sistematik olarak durulanmalı ve ardından kurutulmalıdır. Mekanizma düzenli olarak greslenmelidir. Memeler her kullanımdan sonra sökülmeli ve periyodik olarak değiştirilmelidir.

Yaygın kirlilik tipleri

Biyofilm oluşumu rutin temizliğin yeterli olmadığı hatlar içerisinde gözlemlenir. Oluşum kısa zaman içerisine boruların, conta ve bağlantı parçaları ile nozulların iç kısımlarını kaplayarak patojenler için rezervuar etkisi yaratır.

İnorganik kirlilik yani kireç yüzeyleri pürüzlü hale getirerek biyofilm oluşumuna katkı sağlayabileceği gibi sprey aşı makinalarında nozulların uçlarında tıkanmalara, damlacıkların büyüklüğü ve püskürtme açısının sapmasına neden olur.

Hangi makine nasıl temizlenmeli?

Kuluçkahane sprey kabinleri

Kuluçkahane sprey kabinlerinin tasarımı büyük farklılıklar gösterir ve bu nedenle farklı bakım gerektirir. Bununla birlikte, aşı tanklarını boşaltmak ve her kullanımdan sonra tüm sistem boyunca distile veya deiyonize su ile yıkamak önemlidir. Temizlikte yalnızca kalıntı etkisi olmayan temizleyiciler kullanılmalıdır. Dağıtım hızı ve damlacık boyutu üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğinden nozulların ayrıca deliklerinin doğru boyut ve şekilde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bükülmüş borular ve yetersiz basınç, çok ince olan veya çok zayıf bir kaplama sağlayan bir püskürtmeye neden olabilir. Düzenli bakım tüm bu potansiyel sorunları önleyebilir

Atomist

Kullanım sonrası, püskürtücünün deposu çıkarılmalı ve motoru yeniden çalıştırarak, sistemin içinde biriken su tamamen boşaltılmalıdır. Depo yıkanmalı, kurutulmalı, yeniden monte edilmeli ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Uzun süreli kullanımdan sonra elektrik motorunda biyogüvenlik riski oluşturabilecek toz birikebilir. Bu nedenle püskürtücünün sökülmesi ve içindeki tozun temizlenmesi tavsiye edilir.

Ulvafan

Aşılama tamamlandıktan sonra depodaki kalıntıları temiz su ile yıkayın. Diski ve başlığı temizlemek için biraz temiz su püskürtmeniz de önerilir. Bazen atomizer diskini çıkarmak ve yumuşak bir fırça ile temizlemek gerekebilir. Püskürtücü sık kullanılıyorsa, fan ve koruyucusu üzerinde toz birikmeye başlayabilir. Özellikle püskürtücü birkaç çiftlik tarafından kullanılıyorsa, bunların iyice temizlenmesi gerekir. Depo içinde küf oluşumunu önlemek için kuru bir yerde kapağı açık olarak saklanmalıdır.

Nebulizatörler

Her kullanımdan sonra nebülizerler damıtılmış suyla iki kez durulanmalıdır. Durulamaya suyu, depo üzerinden standart çalıştırma biçimi ile nozullar üzerinden püskürtülerek yapılmalıdır. Daha sonra boş olarak çalıştırılarak kurutulması gerekir. Memeler sökülmeli ve tozsuz bir yerde kurutulduktan sonra tekrar monte edilerek saklanmalıdır.

Tıkanmış bir nozul tüm hayvanların aşılanamamasına neden olur.

Sık kullanılan temizleyici olarak alkol türevleri

Atmosferik koşullarda uçucu yapıda olmasından ötürü alkoller (%70’lik solüsyon) temizlik için sıklıkla kullanılırlar. Fakat aşı makinaları kapalı sistemlerden oluşurlar ve çok iyi bir şekilde durulanmadığı takdirde kalıntı bırakmaları kaçınılmazdır. Bir diğer problem ise düşük düzey dezenfektan olan alkollerin biyofilm üzerindeki etkisinin sınırlı olmasıdır.

Güvenilir bir çözüm: VacciCleaner ile tanışın

VacciCleaner aşı makinalarının güvenli ve etkili temizliği için geliştirilmiş bir üründür. 1 gramlık efervesan tabletler halinde ve uygulama sonrası kontrol için kalıntı test stripleri ile kullanıma sunulur. Böylelikle dozajlama ve durulama hatalarının ortadan kaldırılması hedeflenir.

VacciCleaner nasıl kullanılır?

1. 1 litre solüsyon için 2 adet tableti suya atın.

2. Çözündükten sonra makinanın içinden geçirin.

3. 30 dakika bekledikten sonra tüm hattı temiz su ile durulayın.

4. Beraberinde gelen stripleri kullanarak kalıntı varlığını kontrol edin.

YUKARI