Altlık böcekleri dünya genelinde kanatlı üretiminde ciddi bir problem kaynağıdır. Kümes ortamı büyümeleri ve hayatta kalmaları için idealdir. Bulaşıcı Bursal Hastalık Virüsü (IBDV), Marek Hastalığı Virüsü (MDV), Lökosiz, Yalancı tavuk vebası (ND) ve Reovirüs gibi yaygın kümes hayvanı virüsleri, E.coli ve Salmonella spp gibi bakteriler ve Histomonas meleagridis gibi protozoaların vektörüdürler. Ayrıca kümes hayvanları üzerinde ciddi stres yaratabilir, üretim performansını olumsuz etkileyebilirler.
Altlık böceklerinin yaşam döngüsü çevresel faktörlere bağlı olarak 40-100 gündür. Çiftleşmeden 15 günden sonra, dişiler her 1-5 günde bir 200-400 yumurta bırakabilir ve yumurtalardan larvaların çıkması uygun sıcaklık ve nemin olması halinde 1 haftadan az sürer. Bu nedenle, etkili bir mücadele programı yoksa işletme ciddi bir enfestasyon ile karşılaşabilir.
Popülasyonu kontrol etmek zor olabilir
21-350C'lik kümes koşullarında en az yüzde 10'luk bir altlık neminde çok iyi gelişirler. Kümeslerde yalıtım amaçlı kullanılan poliüretan vb. bazı malzemeler böceklerin larvadan ergine geçtikleri pupa dönemini güvenli bir şekilde geçirmelerine olanak sağlarken, betonarme yüzeylerde oluşan çatlak ve yarıklar da barınma, üreme ve yumurta bırakmaları için güvenli bir ortam sunar. Tüm bu yönleri ile altlık böceği kanatlı işletmeleri için kronik bir sorun olma potansiyeline sahiptir.
Kontrol için insektisit uygulaması ve ayrıntılı bir temizlik ve dezenfeksiyon programı gereklidir
Kümes içindeki altlık böceği popülasyonlarının değerlendirilmesi özneldir; ancak istilanın ciddiyeti tahmin edilebilir. Gözlem noktaları olarak potansiyel yaşam ve üreme alanları değerlendirilmelidir. Bu amaç doğrultusunda kümes içindeki en az 20 nokta seçilmelidir.
Böcekleri 0,10 m2'lik bir alanda sayın (örneğin, bir yemliğin altında).
Düşük nüfus: 1-10 böcek.
Orta nüfus: 11-50 böcek.
Yüksek nüfus:> 51 böcek.
Popülasyon 0,10 m2 (1 ft2) başına 1-10 böcek ise kontrol önlemleri başarılıdır.
Altlık böceklerinin kontrolü
Etkili sonuçlar elde etmek için oluşturulacak olan program hem yetişkin böcekleri hem de larvaları hedef almalıdır.
- Program, problemin büyüklüğüne bağlı olarak iki veya daha fazla uygulama içerebilir.
- Uygulamaları daha efektif hale getirmek için böceklerin yoğun olduğu duvar kenarları, çatlaklar, açıktaki yalıtım malzemelerinin üzerinde durulmalıdır.
- Böcek ilacı kümesin hem içinde hem de dışında uygulanmalıdır. Kümes sıcaklığı düştüğünde, altlık böcekleri daha sıcak bir yere göç etmeye başlayacaktır. Çiftlikteki diğer kapalı alanlara göçü önlemek için dış kısımların da ilaçlanması gereklidir.
- Yeni bir döneme geçmeden hemen önce yapılacak uygulama daha fazla başarı sağlayabilir.
- Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir insektisit uygulayın ve altlık böceği popülasyonunu düzenli olarak izleyin.
- Mücadele, mevsimsel etkileri gözetmeksizin her dönem uygulanmalıdır.
Mücadelede teknik destek gerekli
Kronikleşen altlık böceği istilasını sonlandırmak, iyi bir program, doğru ürün ve uygulamalardan fazlasını gerektirebilir. Midavet olarak, düzenli saha taraması, popülasyonun izlemesi ve risklerin doğru analiz edilmesine yardımcı olarak sonuçlarınızda fark yaratmanızı sağlıyoruz.