Altlık Böceği ile Proaktif Mücadele

Çok sayıda patojenin vektörü olan altlık böceği (Alphitobius diaperinus) gelişimi ve üremesi için mükemmel imkanlar sunan kümes ortamında tehlikeli bir istilacıya dönüşebilir. Yarattığı stres, biyogüvenlik riskleri, verim kayıpları ve yapısal hasarların da ötesinde rafa ulaşan ürünlerin üzerinde dahi böceğin larvalarına rastlanabilir.

Gelişimi ve yayılması

Gücü, zor şartlara dayanım ve yayılım hızından gelir

  • Optimum gelişim 35ºC’lik sıcaklık ve %10’luk altlık neminde gerçekleşir.
  • Kümesin boş olduğu dönemlerde yarık ve çatlaklara saklanırlar.
  • Larvalar pupa dönemini güvenle geçirmek için yalıtım malzemelerine girer. Bu nedenle pupaları kümes içerisinde gözlemlemek zordur.
  • Altlık böceği aslında bir tahıl-ambar zararlısıdır. Kümeslere yerleşmesi de genellikle çeltik ile olmaktadır.
  • Yem kamyonları ile yem fabrikasına taşınabilir ve siloları istila edebilirler.

Kültürel mücadele

Önce aktif korunma

Gübre yönetimi

Altlık materyali, yaşamın tüm evrelerinde böceğin bulunduğu ortamdır. Üretim dönemi sonunda gübre içerisindeki böcekler, kümes içerisinde barınabilecekleri alanlara veya çevreye dağılırlar. Bu nedenle dönem sonu toplanan gübre hızlı bir şekilde kümesten uzaklaştırılmalıdır. Gübrenin yakın çevreye dökülmesi böceklerin tekrar kümese dönmesine neden olabilir.

Biyogüvenliğin her alanında olduğu gibi çiftliğin iç alanı kadar dış alanı da kontrol altında olmalıdır. Mümkün olduğunca tüm ayrıntıları gözle görülebilecek kadar yabancı otlardan arındırılmalı, organik yığıntı ve birikintiler kaldırılmalıdır.

Yapısal iyileştirmeler

Betonarme yapıdaki çatlak ve yarıklar ile yalıtım malzemelerinin açık noktaları böcekler için yumurtlama ve pupa aşamasına geçiş alanlarıdır. Yapısal hasarlar düzenli tamir edilmeli panel sandviç gibi malzemelerin açık noktaları kapatılmadır. Kümes içerisindeki yuvalanma alanlarının yok edilmesi kimyasal mücadelenin etkisini de büyük oranda arttıracaktır.

Doğru altlık seçimi

Tahıl kabukları böceklerin yumurta, larva ve erginleri ile bulaşık olabilir. Özellikle altlık materyali olarak çeltik kullanan işletmeler risk altındadır. Böcek salgınlarının sıklaşması halinde altlığın kaynağı değiştirilmelidir.

Kimyasal mücadele

Mücadelenin taarruz boyutu

Gübre üstü uygulama

Yoğun enfestasyon yaşayan kümeslerde dönem sonunda böceklerin çevreye saçılımı, kümes ve çiftlik içerisinde saklanmak üzere dağılımını engellemek üzere planlanır.

Temiz kümes uygulamaları

Dezenfeksiyonu yapılmış kümeslerin kurumasını takiben yapılan uygulamalardır. Boş kümeste altlık serilmeden önce yapılanı yaygın ve en başarılısıdır. Rezidüel etkiye sahip insektisitlerin tercih edilmesi kümes ısıtıldığında saklandıkları yerlerinden çıkarak ortama dahil olan böceklerin de etkilenmesini sağlayacak ve başarı şansını arttıracaktır.

 

Kontamine çeltikle başa çıkma

Ari bir kümese gelecek olan kontamine altlık ile bir veya birkaç dönem içerisinde böcekler sayılamayacak kadar çok yuvalanma alanı oluşturacaklardır. Serilmiş bir altlık üzerinde, mevcut yöntemlerin hiç birisinin başarı şansı yeterince yüksek olmasa da hasarı azaltmak adına yapılacak uygulamalar bulunmaktadır.

Çeltik üzeri ULV uygulaması

Birlikte mücadele edelim!

Midavet olarak sadece özel ürünler ve uzmanlığımızı paylaşmakla kalmıyor mücadelenizde birlikte çalışıyoruz.  Çözüm ortağı olduğumuz çok sayıda işletmeyi bu istilacı tür ile mücadelede başarılı yapan da ortaya konulan takım çalışmasının gücüdür!

YUKARI