Kanatlı adenovirüsünün neden olduğu başlıca hastalık; Inclusion body hepatitis (IBH) 3-4 günde pik yapan ve genellikle 5.günden itibaren biten ani ölümle karakterizdir.(Bazı olgularda ölüm 2-3 hafta sürdüğü raporlanmıştır. Bulaşma düşüktür; hasta piliçler çömelmiş pozisyonda ve tüyleri karışıktır. 48 saat içerisinde ölüm görülür. Ölüm oranı genellikle %10 civarındadır ve nadiren %30’lara ulaştığı görülür. Genellikle etlik piliçlerde 3-7 hafta yaşlarında görülürler. (7 günlük ve 20 haftalıktan büyüklerde de görüldüğü raporlanmıştır) .
Kanatlı adenovirüsünen neden olduğu diğer hastalık ise Hidropericardium sendromudur. Çok düşük morbidite ile %20 ila %80 arasında mortaliteye neden oldu. Tipik olarak, mortalite 3. haftada başlar, 4. ve 5. haftalarda 4-8 gün boyunca pik yapar ve sonra düşer. Hidroperikardiyum sendromu, daha düşük ölüm oranları ile damızlık ve yumurtacı sürülerinde de görülür.
Adenovirüsün yayılması
Yatay ve dikey yollarla bulaşabilir
Adenovirüslerin yayılmasında dikey bulaşma önemlidir. Adenovirüsler, embriyolu yumurta yoluyla bulaşır ve genellikle embriyolardan ve enfekte sürülerden alınan genç civcivler hazırlanan hücre kültürlerinde yeniden aktive edilir. Virüsün yatay yayılımı da önemlidir. Virüs dışkı, trakeal ve nazal mukoza ve böbrekler mevcuttur. Bu nedenle, virüs tüm sekresyonlar yoluyla bulaşabilir, ancak en yüksek titreler dışkıda bulunur.
Korunma stratejileri
Önce biyogüvenlik
Rezervuar görevi gören yabani kuşların çiftlik içerisine girişini engellemek önemlidir.
Bu amaçla yem döküntüleri düzenli temizlenmeli, su birikintilerini önlemek için çevre tesviyesi iyi yapılmalı, potansiyel yuvalanma yerleri düzenli kontrol edilmelidir.
Personel ve ziyaretçiler denetlenmeli.
Ziyaretçi girişini sınırlandırmak ve giriş-çıkış kayıtlarını düzenli tutmak gereklidir. Personelin yabani kuşlar ile teması olmamalı dışarıdaki hayatında herhangi bir kanatlı hayvan yetiştiricilik faaliyeti bulunmamalıdır.
Temizlik ve dezenfeksiyon kurallarına riayet edilmelidir.
Rutin temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarının dışında ayak havuzlarının efektif kullanımı ön plana çıkartılmalıdır.
Doğru dezenfektanı seçmek
Korunduğunu sanmak korunmadığını bilmekten daha tehlikelidir
Tüm zarfsız bir virüsler gibi adenovirüs, dezenfektanların saldırısına karşı yüksek dayanım gücüne sahiptir. Bu nedenle kullandığınız dezenfektanın Adenovirüs’e etkili oranda dozlandığınızdan ve çevresel koşulların (sıcaklık, su sertliği, pH vb.) etkilerini de göz önünde bulundurarak inaktivasyon için yeterli temas süresinin tanındığından emin olun.
Hızlı ve etkili bir tercih!
Biocon-a virüsler ile mücadelenizde
Bilinen tüm virüs aileleri üzerinde etkili olan Biocon-a, etkisini saniyeler içerisinde gösterir. Üstelik birçok aktif madde gruplarının aksine çevre koşullarına karşı üstün bir dirence sahiptir.
Kaynaklar
[1] (Cheema ve diğerleri, 1989; Man-soor ve diğerleri, 2011; Zhao ve diğerleri, 2015; Shah ve diğerleri, 2016).
[2] (Ravindran ve Roy, 2014).