5 adımda biyogüvenlik programınızı oluşturun

Biyogüvenlik herkesin gözünün önünde ne olduğu değil kimse görmezken ne olacağı ile ilgilidir. Genel yaklaşım benzer olsa da her işletmenin kendi koşullarına özel biyogüvenlik planına sahip olması önemlidir. Fakat organizasyondaki herkes saygı duymadığı ve her zaman yakından takip edilmediği sürece kapsayıcı biyogüvenlik planınız da işe yaramayacaktır

Geçmişte yaşanan önemli salgınların etkisi hale zihinlerde olsa da kalabalık iş gündemleri içerisindeki biyogüvenlik geri planlara atılabilmektedir. Bu nedenle planın işletme standardı hale getirilmesi şarttır. Plan oluştururken temel alınması gereken ilkeler aşağıda sıralanmıştır.

Plan mantıklı olmalı

Her biyogüvenlik planı, temelde 3 ilke üzerine kurulmuştur. Bunlar izolasyon, trafik ve temizliktir. Biyogüvenlik planının gerçeğe dayandırılması ve her işletme için ayrıca çalışılması gerekir. Genelleyici bir yaklaşım yaramayacak ve işletme yöneticilerinin kendi tesislerinin personel ve lojistik ihtiyaçlarını anlamaları gerekecektir.

Biyogüvenlik, operasyonun tüm seviyeleri için günlük iş akışının bir parçası haline gelmelidir. Personele gerçekçi olmayan beklentilerle yük bindirmek ve günlük operasyonlara gereksiz engeller eklemek planın başarısızlığı ile sonuçlarınır. Çiftlik yöneticilerinin, çalışanlarının zaman ve faaliyetlerinin mali sınırlarını dikkate almaları gerekir. Biyogüvenlik prosedürlerini izlemekle görevli olanlar, zaman veya kaynak yetersizliği nedeniyle işlerinde acele etmek zorunda kalırlarsa plan başarısız olacaktır.

Tüm taraflar için uygulanabilir olmalıdır

Burada asıl olan, sektör paydaşlarının “birlikte, ortak hareket” zorunluluğudur. Yöneticilerin, operasyonlarının ihtiyaçlarını anlamanın yanı sıra, operasyonun tüm üyelerini biyogüvenlik planlamasına dahil etmeleri gerekir. Başarılı bir plan, ofiste tek bir kişi tarafından yazılmamalı, işletmedeki tüm tarafları temsil eden bir ekibin girdisini ile elde edilmelidir.

Sadece sağlık profesyonelleri yerine herkesin dahil olmasını sağlamak ve iletişim kurmak, planın potansiyel zayıflık alanlarını belirlemesine ve güvence altına almasına yardımcı olacaktır. Operasyondaki herkes, biyogüvenliğin sık sık gözden geçirilmesine açık olmalı ve sorunları tartışmaya istekli olmalıdır.

Biyogüvenliğin işletmelere hastalıkların bulaşmasını engellemenin en ucuz ve etkili yol olduğu unutulmamalıdır. Bu fikrin, tüm paylaşanlarca kabul edilmesi ve maliyetin birincil tercih aracı olmamasının planın uygulanabilirliğindeki rolü büyüktür.

Tüm koşullarla başa çıkmak zorundadır

Biyogüvenliği yönetmek sıcak ve güneşli bir günde kolaydır; aşırı senaryolar için planlama yapmak daha zor olabilir. Aşırı hava koşulları gibi öngörülemeyen değişkenler biyogüvenlik üzerinde baskı oluşturacaktır çünkü bu koşullar altında çalışanların alışkanlıkları değişir.

Örneğin, fırtına sırasında elektrik kesilirse çiftliğin belirli alanlarına kimin erişebileceği gibi tüm beklenmedik durumlar için planlama yapmak, çiftlik biyogüvenliğinin aşırı koşullar nedeniyle tehlikeye girmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Herkes programdaki rolünü anlamalıdır

Girdilerinin yanı sıra, çiftlik yöneticilerinin, çalışanlarının eylemlerinin çiftliğin biyogüvenliğini nasıl etkilediğini anlamaları gerekir.

Çiftlik yöneticileri, plana uyulduğundan emin olmak için bir uyum kültürü oluşturmaya çalışmalıdır. İşçileri iş birliğinin önemi konusunda eğitmek, çalışanları uyumsuzluk nedeniyle işten çıkarma ile tehdit etmekten çok daha iyi işleyecektir. Çalışanlar korku ile motive olurlarsa yakalanmamak için biyogüvenlik planına bağlı kalmaya çabalayacaklardır. Uyum kültürü, çalışanların biyogüvenlik sorunları olarak gördükleri konuları gündeme getirmelerini ve sorunları yönetimle paylaşmalarını da kolaylaştırır.

Operasyonun tüm seviyelerinin biyogüvenlik ihlallerinden sorumlu tutulması gerekir. Şirketteki VIP'lerin biyogüvenlik önlemlerine uymadan çiftlikte serbestçe dolaşmasına izin verilirse, bu diğer çalışanların inancını geri dönüşü olmayan şekilde kıracaktır.

Bir salgınla başa çıkmak için kayıtlar önemlidir

Son salgınlar endüstriye kayıt tutmanın hastalığın yayılmasını yönetmenin anahtarı olduğunu öğretti. En ücra çiftlik özelinde dahi insan ve ekipman trafiğini takip etmek, haşere kontrolü ve çevresel örnekleme için kayıtların izlenmesi çok önemlidir.

Bir salgının potansiyel kaynaklarını izlemek için yalnızca son iki aydan iki haftaya kadar gereklidir. Zamanla, kayıt tutmanın ihmal edilmeye başlanabilir. Bu nedenle son iki aylık kayıtların düzenli olarak saklandığından emin olunmalıdır.

 

YUKARI